donderdag 1 juli 2010
De Malimail
Stichting Malikanu
Utrecht/Sieuras, Juni 2010.
Wat heeft de Stichting Malikanu in het afgelopen jaar met uw donaties gedaan? In deze speciale Malimail berichten wij over de financiële kant van de projecten. Zo kunt u lezen dat uw geld – naar ons idee – goed terecht komt.
Wij zijn over het algemeen erg tevreden over de activiteiten en resultaten van het afgelopen jaar. De samenwerking met onze partners in Mali is uitermate positief verlopen. En we zijn elke keer weer verrast over de betrokkenheid en vrijgevigheid van de donateurs in Frankrijk en Nederland.
Microkrediet in Bamako.
In Bamako hebben we een project ondersteund om vrouwen een duwtje in de rug te geven om een activiteit te ontplooien waarmee ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Het betreft hulp in de vorm van een microkrediet: de vrouwen kunnen een bepaald bedrag lenen, dat zij na verloop van tijd (deels) weer terugbetalen.
In de wijk Sikoroni is een groep van zeventien vrouwen in het beoogde project opgenomen.
Allemaal zijn ze gestart met een zelf opgezet plan. Ze worden daarin begeleid door Dramane, die ook de alfabetiseringscursus geeft.
De vrouwen hebben hun winkeltje of zaakje kunnen opzetten. En ze betaalden iedere maand hun krediet terug., waarvan enkelen met achterstand. Eén werd ernstig ziek en een ander had een kind dat ernstig ziek werd, waardoor deze twee eigenlijk niet meer konden meedoen.
Een aandachtspunt is dat het voor de vrouwen moeilijk was om geregeld op de alfabetiseringscursus te komen. Dat kwam door het werk en de zorg voor de kinderen, Maar misschien zijn ze ook niet allemaal erg gemotiveerd om te leren lezen en schrijven. Dit moeten we waarschijnlijk anders aanpakken. In Bamako is dit eerste project nu afgelopen. Het is goed verlopen, maar we gaan het volgende toch iets anders aanpakken.
Onze partner in Bamako, Mahamane, stelt voor om het volgende project een groep vrouwen met hetzelfde beroep op te bouwen. Zij zijn dan gezamenlijk verantwoordelijk voor het project. Dit is een vorm die in Afrika van oudsher gebruikelijk is. Meer daarover in een volgende Malimail.
Met dit project is tot nu toe bijna 2000 euro gemoeid. Waarvan ruim de helft in de vorm van microkredieten, dus dat vloeit grotendeels ook weer terug. Een ander deel is besteed aan zakken rijst, zodat de vrouwen hun kredieten daadwerkelijk investeren in hun zaakje, en niet (hoeven te) spenderen aan voedsel.
Kinderen naar school.
In Endé zijn tweehonderd kinderen naar school gegaan met hun benodigde schoolspulletjes.
Hieraan werd 1200 euro besteed. Dat geld is in Nederland en Frankrijk opgehaald en rechtstreeks in Endé gebruikt om schoolspullen te kopen. De ouders waren heel erg geholpen met deze actie, en lieten dit ook veelvuldig merken.
In het aanstaande schooljaar zullen we op een soortgelijke manier proberen donaties te werven voor deze schoolkinderen, maar nu ook een naastgelegen wijk betrekken.
Dit jaar hebben een aantal meisjes in een naaigroepje onder leiding van Wendela zelf in totaal 200 schooltassen gemaakt. Deze tassen worden komend schooljaar door de schoolkinderen in Endé gebruikt om hun nieuwe spulletjes in op te bergen.
De kosten voor de tassen waren 450 euro, maar we dienden zo een dubbel doel. De meisjes verdienden er wat mee, en de schoolkinderen in Endé krijgen een gratis schooltas. Twee vliegen in een klap!
Een vak leren in Bamako.
In Bamako is er een naaiatelier ingericht. De meisjes en vrouwen kunnen hier zelfstandig terecht en spullen naaien voor de verkoop. Malikanu wil een deel een deel van de spullen in Europa verkopen, maar ze maken ook kleding voor eigen gebruik en verkoop ter plekke. Vooral kinderkleding is iets wat in de wijk niet veel gemaakt wordt. Natuurlijk is het niet de bedoeling de meisjes van school af te houden, maar in hun vakanties is het een aangename manier voor ze om een zakcentje te verdienen én ze leren een vak. En dat is met het oog op de toekomst onontbeerlijk!
In de wijk Sikoroni was geen enkele gemeenschappelijk parkje of plaatsje waar je in de schaduw even bij elkaar kon zitten. Een andere bevriende stichting heeft ervoor gezorgd dat een dergelijke parkje kon worden aangelegd. Malikanu heeft een deel van de inrichting op zich genomen.
Wat moet je nou met een groenvoorziening als je heel arm bent? Het ging om een stukje grond dat de gemeente aan een investeerder wilde verkopen. Het Centre d’ecoute, de organisatie die zorgt voor de straatkinderen in deze wijk, wilde dit voorkomen en het een gemeenschappelijk karakter geven.
Dat is goed voor het welzijn in de wijk. Maar het parkje zorgt ook voor wat werkgelegenheid. Er komt iemand om het te verzorgen en er is een ‘barretje’ waar limonade, thee en nescafé verkocht kan worden.
En bovendien, het is een verademing om in een wijk waar alles beige is en waar veel vuilnis op straat ligt, in een groen parkje te kunnen zitten keuvelen.
Traditionele bogolans.
Onze partners in Endé, Amadou en Adama, stellen voor om een traditioneel ambacht nieuw leven in te blazen. Het maken van bogolans.Dit zijn doeken van 120 bij 200 cm die voornamelijk als kleding worden gebruikt. Een wikkelrok en bloes voor de dames en een broek en tuniek voor de heren. In een diepblauwe kleur.
Het gaat om het kopen van katoen, het spinnen van de draden, weven van doeken, kleuren met indigo, repen aan elkaar naaien, en uiteindelijk de verkoop van de prachtige bogolans. Malikanu draagt zorg voor de eerste investeringen.
Het is een prachtig plan dat in principe zichzelf terugbetaalt. Als het goed is, houdt het zichzelf in stand en kunnen de mensen die hieraan werken er wat aan overhouden. Leuk is ook dat iedereen, jong en oud, man en vrouw zijn aandeel heeft in dit proces. Traditioneel spinnen de oudere vrouwen, weven de oudere mannen, naaien de jongemannen, kleuren de meisjes. Ze kunnen zelf de stoffen gebruiken, maar ook direct verkopen. En wij kunnen ze meenemen naar Europa en hier verkopen. Ze zijn echt prachtig. Meer informatie volgt!
Zwangere toch op school.
In Bandiagara zijn tien zwangere meisjes in een project opgenomen dat tot doel had hen op school te houden. Zwangere schoolmeisje verliezen vaak het respect van hun familie en moeten daarom hun middelbare school afbreken.
In ons project was het de schooldirecteur die met diverse middelen probeerde de band met de ouders in stand te houden en of te herstellen om de kinderen voor zijn school te behouden. Het project loopt nog, maar we kunnen wel al stellen dat de band met de ouders bij aanvang al enorm verbeterde. En de meisjes zijn allemaal op school gebleven. Drie van hen kregen overigens een miskraam, de andere baby’s zijn inmiddels geboren.
De problemen die deze tienermoeders ervaren is – net als zoveel in Mali – voornamelijk het gevolg van de totale armoede. Zwanger raken betekent vaak school verlaten, niet kunnen werken, en dat betekent geen eten hebben. Met een beetje hulp in de vorm van levensmiddelen voor het hele gezin, is vaak al veel gewonnen. De schooldirecteur, Timothee, is er overigens zeer bedacht op dat de hulp niet als beloning voor zwangerschap wordt ervaren!
Dit project kostte tot nu toe 1600 euro.
Muziek uit Mali.
In een restaurant in Bamako hoorde Wendela een muziekgroep spelen die zulke leuke muziek maakte dat ze al snel het plan had een opname te maken. Haar nichtje Josja had goede opnameapparatuur mee, zodat het resultaat een prachtige cd is.
De muziekgroep bestaat uit een zanger-gitarist een balafonist en een percussionist. Een balafoon is een instrument dat lijkt op een hele grote houten xylofoon, waaronder kleine kalebassen hangen die als klankkast dienen. De percussionist speelt op een grote kalebas.
Koop die cd voor maar tien euro!
De cd verkopen we hier. Maar de muzikanten hebben zelf ook een stapel tegen kostprijs gekocht, die zijzelf kunnen verkopen. De opbrengst is grotendeels voor de muzikanten, met een donatie per cd voor Malikanu. De investering heeft Wendela zelf gedaan.
Hij is te bestellen per e-mail: malikanu.wendela@gmail.com of door de kosten over te maken op bankrekening 111 757 827, Rabobank, Utrecht o.v.v. cd Mali én uw adres.
We hebben er al tientallen verkocht. Een van de luisteraars noemt het een ‘heerlijke cd met echt traditionele muziek’. Een ander zei dat het ‘de pan uit swingt’, en ook ‘bewondering voor het talent van Julien die op een sobere wijze zulke fijnzinnige muziek kan maken’.
Hij kost overigens 10 euro, plus 1,50 voor verzendkosten.
Malikanu is een ANBI.
En dan nog dit: Stichting Malikanu is een ANBI instelling geworden. Dat wil zeggen dat de stichting officieel is goedgekeurd als een charitatieve instelling door de (Nederlandse) belastingdienst.
Dat is goed nieuws, want dan kunnen donateurs in principe hun donatie aftrekken van hun bruto inkomen. Meer informatie kunt u verkrijgen bij de Belastingdienst.
Een woord van dank.
Malikanu heeft in het eerste jaar van haar bestaan al deze projecten kunnen uitvoeren alleen door uw donaties. Het heeft ons, Wendela en de andere bestuursleden, verrast dat zoveel mensen zo enthousiast waren en op diverse manieren geld doneren en haar steunen in het werk in Mali. Sommigen maken (automatisch) elke maand wat geld over, anderen doneerden in een keer wat geld. Een enkeling doneerde zelfs in een keer heel veel geld – waarvoor een aparte doelstelling wordt ontwikkeld.
Ook onze partners in Mali zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de projecten en de uitvoering ervan. Zij profiteren er zelf niet van, maar zijn wel bereid om hun ervaring en kennis van de locale omstandigheden in te zetten om de hulp tot een succes te maken.
Wij willen u allemaal van harte bedanken voor uw hulp. We hopen dat we met deze Malimails iets van de dankbaarheid van de kinderen en hun ouders kunnen overbrengen.
Stichting Malikanu Bestuur Wendela Engelhard, voorzitter David Engelhard, secretaris Maaike Burggrafer, penningmeester Association MalikanuWendela Engelhard, présidenteNicole Damen, trésorière en secrétaire
Adres Nederland:P.a. Graafschap 103524 TR UTRECHTNederland Adres Frankrijk:Ferme SoulèreSieuras, 09130France
Bankgegevens:Rabobank, Utrecht 111 757 827 o.v.v. Stichting Malikanu Compte bancaireCrédit Agricole, Lézat21764093000 o.v.v. Malikanu Association
Abonneren op:
Posts (Atom)