Utrecht/Sieuras, augustus 2011.
Het regenseizoen is begonnen. De mensen zijn volop aan het werk op het land. In Bamako zijn de vrouwen in deze periode erg druk, ook omdat de maand van de ramadan is begonnen. Ze hebben dan ook gevraagd om een tijdelijke onderbreking wat betreft de alfabetiseringscursus. Deze groep vrouwen heeft besloten de microkredieten collectief terug te betalen. Dat werkt goed want ze zijn helemaal bij. Na het regenseizoen gaan ze nog een aantal maanden door met de lessen.
Sikoroni.
In de Malimail van maart heeft u al over het plan van uitbreiding van het project kunnen lezen. Wendela heeft een stukje grond met drie enorme mangobomen en een klein stroompje gekocht. Zij heeft er een onderkomen op gebouwd voor activiteiten. Het project voor de vrouwen gesteund door Malikanu kan nu ook op deze plek plaatsvinden. Er is gelegenheid voor andere activiteiten of projecten. Het ligt in Binabougou, aan de rand van de wijk Sikoroni. Een enerzijds groen landelijk gebied, best ver van het centrum en de markt van sikoroni. Anderzijds liggen er metershoge vuilnisbelten, wordt er aan alle kanten gebouwd, van hutjes tot gigantische buitenhuizen.
Bandiagara.
Op het rotsplateau in het gebied van de Dogon regent het bijna dagelijks. Dat betekent dat ook daar de mensen de hele dag op het land bezig zijn. Na de eerste regens worden de gierst, de bonen en de pindaas gezaaid. Het is ieder jaar weer afwachten of er aan het begin van het natte seizoen genoeg regen valt om het zaad te laten ontkiemen. Zo niet, dan moet er opnieuw worden gezaaid. Daarna wordt de grond bewerkt en op richels rond de jonge plantjes gelegd. De stukjes grond worden onkruidvrij gehouden. Het vee moet zich elders voeden.
De kinderen hebben in deze periode geen school. Ze zullen thuis mee moeten helpen op het land. Hoe het precies met de meisjes uit het project gaat, projectleider Timothée stuurt ons binnenkort hierover een verslag. Hij stuurde al een uitgebreid verslag met foto’s over de start van het project. Dit komt op het weblog te staan.
Muziek uit Mali.
Julien Dembélé, de Malinese muzikant van wie vorig jaar een CD is opgenomen, heeft een tournee in
Nederland gemaakt. Samen met andere Malinese muzikanten heeft hij een tiental concerten gegeven. Er is een studioopname gemaakt met nieuwe liedjes. Tijdens een paar kleinere optredens hadden we de gelegenheid om Malinese spulletjes en tassen te verkopen ten bate van Malikanu. Het was erg leuk om sommige van de Malimail-lezers te ontmoeten tijdens de optredens. Voor de duidelijkheid: De tournee is geen project van Malikanu, en staat financieel op eigen benen.
Stichting Malikanu heeft een logo.
Het ontwerp is van Mahamane, de projectleider in Bamako en Hamidou, één van de activiteitenbegeleiders, heeft het geinformatiseerd. In Europa kunnen we het gebruiken voor correspondentie en in de Malimail.
In Mali heeft het logo een duidelijker functie want het is gebruikelijk dat bij ieder project de partners
vermeld worden op een bordje.
Speciale dank.
Dank aan alle trouwe donateurs. Ook aan onbekenden wiens (email)adres ik niet heb.
Speciale dank aan hen die iets bijzonders deden.
-De Keizersgrachtkerk uit Amsterdam die het project voor vijf tienermoeders uit Bandiagara heeft
gesubsidieerd.
-Yvonne en Melissa van ruitersportzaak Atorka, en rijvereniging de Lindenboom die de gehele opbrengst van een jubileumwedstrijd aan Malikanu doneerden.
-Herman die in 2009 een flink bedrag stortte en nu jaarlijks doneert.
-“The A-team” die al twee keer een maand bij ons op de boerderij kwam werken en dan ook het
uitgespaarde zorggeld aan Malikanu heeft overgemaakt.
-De mensen die hun kerstwens, i.p.v. per post, per email verstuurden en daardoor een behoorlijk bedrag naar Malikanu konden overmaken, èn er bekendheid aan gaven.
-De tandarts die 800 tandenborstels meegaf.
De Malikadoshop.
De meisjes en vrouwen die aan de naaicursus hebben meegedaan, hebben een grote stapel tassen genaaid. Het zijn eenvoudige tassen met schouderband gemaakt van Afrikaanse stof in allerlei vrolijke kleuren. Wij hebben ze meegenomen en bieden ze te koop aan voor 5 euro. 3 euro is voor de vrouwen, daar betalen ze ook weer nieuw materiaal van en 2 euro is voor Malikanu om de projecten te kunnen blijven steunen.
CD Malinese muziek.
Zang, gitaar, balafon en percussie. Met veel enthousiasme zingt Julien Dembélé in het Bambara en Bobo over de geschiedenis van Mali, over tradities en gebruiken en over hedendaagse ontwikkelingen. Een toevallige ontmoeting, bewondering voor deze jonge muzikanten, een goed idee en een opname, heeft deze CD vol heerlijke Afrikaanse muziek opgeleverd.CD Malinese muziek.
De muziek is hetzelfde maar de CD heeft een mooi nieuw jasje. Hartelijke dank aan Wil van de Kamp.
Je kunt het nummer ‘loylo’ beluisteren op youtube.com ‘Julien Dembele’.
De CD kost 10 euro plus 1,50 portokosten.
Wil je meer informatie of een CD of tas bestellen? malikanu.wendela@gmail.com
Het doel van de stichting Malikanu is om kleinschalige initiatieven in Mali te steunen.
Dit doen we:
- in de vorm van Mikrocrediten aan vrouwen in Bamako zodat zij zelf een aktiviteit
kunnen ontwikkelen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.
- het helpen voorkomen dat jonge zwangere meisjes en tienermoeders hun school
voortijdig moeten verlaten. Onderwijs is het beste middel in de strijd tegen
armoede.
- het verstrekken van schoolspulletjes aan kinderen die anders niet naar school
kunnen gaan.
Wij werken ter plaatse direct met Malinese projectleiders die precies weten waar de problemen liggen, en ook de oplossingen.
Iedere euro wordt voor de projecten gebruikt. Er is geen strijkstok!
U kunt ons steunen door
-Iedere maand een klein bedrag over te maken
-Eenmalig een bedrag over te maken
-Een ‘actie’ te organiseren
-Publiciteit aan de stichting te geven door de Malimail door te sturen
-Een eenvoudig te printen brochure in PDF kan worden toegestuurd.
-Tassen en CD’s te kopen
Malikanu is een ANBI- instelling , dwz. donaties kunnen van de belasting worden afgetrokken.
Alle nieuwsbrieven staan op het weblog http://stichtingmalikanu.blogspot.com
Informatie: malikanu.wendela@gmail.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten