zaterdag 13 september 2014

Uien en sla teelt. Malimail Tuinbouw voor de school.

 

Bamako, september 2014.

In het dorp Endé in de Dogonvallei, aan de voet van een hoge rotswand, willen de kinderen graag naar school. Ze lopen soms kilometers opgewekt over een zandpad naar de school.  Aan motivatie ontbreekt het niet, aan geld voor schoolspullen des te meer.
Tijdens het regenseizoen zijn er nauwelijks inkomsten. De oogst van vorig jaar is op en de nieuwe oogst is pas in november. Sparen is geen optie. Zeker als er veel kinderen in het gezin zijn dan is de € 7,- voor schoolspullen per kind niet haalbaar. De kinderen bleven vaak thuis.  

Al voor het zesde jaar steunt Stichting Malikanu de ouders en hun kinderen. Wij kopen de schriften en pennen, zij zorgen zelf voor een rugzakje. Al jaren een groot succes, want veel meer kinderen dan voorheen gaan naar school. Onderwijs is toch de beste manier om armoede te bestrijden. Kinderen die naar school gaan hebben een veel grotere kans op een wat beter inkomen en hiermee steunen ze dan ook weer op hun beurt de grote familie. Zo gaat dat in Afrika.

Tuinbouw voor meer inkomsten De families in Endé hebben de laatste jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van tuinbouw in hun dorp. Sla, tomaten, uien, aubergines, zoete aardappelen en komkommers zijn nu meer op de markt te vinden dan voorheen. Een welkome aanvulling op het eenzijdige menu én een goed handelsproduct. De extra inkomsten daarvan zijn hard nodig, omdat er nauwelijks meer toeristen naar het gebied komen.

In overleg met onze lokale projectleiders, Amadou en Adama, geven we de schoolactie vanaf dit jaar een andere wending: Malikanu ondersteunt de tuinbouw, zodat de families op den duur daarmee genoeg verdienen om zelf de school te betalen.

Wat gaan we doen? We investeren in omheiningen om te voorkomen dat de geiten de jonge aanplant opeten. Die beesten moeten ook eten, maar dat doen ze maar ergens anders. Verder is er wel een put, maar die moet uitgediept worden. Om het water uit de put op te slaan, is een bassin nodig. Verder schaffen we gezamenlijk grondbewerkingsmateriaal zoals hakken en schoffels maar ook kruiwagens, en een schuur om dit alles op te slaan.
De oppervlakte van de tuinen is nu een halve hectare groot. Doel is zoveel land te ontginnen dat uiteindelijk twee hectaren te bebouwen is.
  
Zo helpen we niet alleen de kinderen naar school, maar investeren we ook in nieuwe initiatieven in de lokale economische ontwikkeling.  

Wil jij hier ook een bijdrage aan leveren? Neem dan deel aan onze actie! Help ook dit jaar weer alle kinderen naar school én help de tuinbouw in Endewo.  Zoals je weet: Malikanu investeert elke gedoneerde euro volledig in het project. Hoe kun je meedoen?  - Je kunt een bedrag overmaken op IBAN NL54 RABO 0111757827, ovv Schoolactie - Je kunt ook vaste donateur worden en iedere maand een vast bedrag storten. Je doneert dan ook aan de andere projecten van Malikanu  - Je kunt deze brief verspreiden onder je vrienden en familie.

- Je kunt op je eigen school, of een school in de buurt een inzamelingsactie beginnen  Of probeer zelf net zo creatief te zijn als de families in de Dogon!

Alvast van harte bedankt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten